5 απλά μυστικά για κατασκευή και σχεδιασμό ιστοσελίδων

Η σωστή κατασκευή ιστοσελίδων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Εάν θέλετε να έχετε ένα site που όχι μόνο θα προωθεί την επιχείρησή σας αλλά θα προσφέρει και την καλύτερη εμπειρία χρήστη τόσο στουςήδη υπάρχοντες όσο και στους υποψήφιους πελάτες σας, θα πρέπει σίγουρα να προσέχετε πολύ όσον αφορά το design και τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας. Κακά τα ψέματα, η επιτυχία ενός site σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το design του, τόσο επειδή μία εύχρηστη κι αισθητικά ευχάριστη ιστοσελίδα θα κάνει τους χρήστες σας να επιστρέφουν συνέχεια σε αυτή αλλά κι επειδή η εμπειρία χρήστη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για ένα σωστό SEO. Η δημιουργία website δε θα πρέπει να έχει μόνο το σκεπτικό της εμφάνισης αλλά και της χρήσης αυτού του website με σκοπό την εμφάνιση του στις μηχανές αναζήτησης.

Είτε επιλέξετε να αναλάβετε μόνοι σας την δημιουργία της ιστοσελίδας σας, είτε θα την εμπιστευθείτε σε κάποιο γραφείο, υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να προσέξετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη. Ας τα δούμε!

Χρήση λευκού χώρου: Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πιστεύουν ότι υπάρχει υπερβολικά πολύς κενός χώρος ή “λευκός χώρος” στον ιστότοπό τους και ότι αυτός καλό είναι καλύπτεται με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει κενός χώρος σε μια ιστοσελόδα. Ωστόσο, η έρευνα αγοράς δείχνει ότι ο λευκός χώρος γύρω από τίτλους και επικεφαλίδες αυξάνει την προσοχή του χρήστη. Δίνει επίσης στην ιστοσελίδα μια φρέσκια, ανοιχτή και μοντέρνα εμφάνιση. Το design του site σας λοιπόν θα πρέπει να περιέχει και λευκό χώρο. Μην φοβάστε το κενό και μην τρέχετε να το γεμίσετε!

Ταχύτητα σελίδας: Οι επισκέπτες στον ιστότοπό σας θέλουν η σελίδα σας να φορτωθεί γρήγορα. Ένας αργός χρόνος φόρτωσης σελίδας είναι κάτι το πολύ απογοητευτικό και πολλές φορές θα προκαλέσει την αποχώρηση των επισκεπτών πριν να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Έχετε υπόψη σας ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας από πολλές διαφορετικές συσκευές όπως ταμπλέτες, φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, οπότε ο ιστότοπός σας θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να “παίζει” σωστά σε αυτά. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας όχι μόνο φορτώνει γρήγορα, αλλά εμφανίζετε σωστά σε όλες τις οθόνες. Το responsive design είναι η καλύτερη λύση σε αυτά τα ζητήματα.

Χρήση Bullet points: Οι επισκέπτες θέλουν να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τον ιστότοπό σας στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Τα bullet points, οι τίτλοι και οι αριθμημένες λίστες επιτρέπουν στους χρήστες να βρίσκουν και να επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται γρήγορα και αποτελεσματικά. Αν θέλετε οι σελίδες σας να έχουν κι ένα πιο ευχάριστο και δημιουργικό look, μπορείτε να δημιουργήσετε bullet points χρησιμοποιώντας εικονίδια και εικόνες.

Χρήση εικόνων: Οι εικόνες είναι πολύ ευχάριστες και πάντα συνεισφέρουν στο αισθητικό και όχι μόνο κομμάτι ενός site, καλό είναι όμως να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Μία σελίδα θα πρέπει να περιέχει φωτογραφίες, αλλά θα πρέπει η χρήση τους να γίνεται με μέτρο. Αν είναι πολλές, θα κουραστεί ο χρήστης και θα αργήσει και το φόρτωμα της σελίδας και όπως είδαμε και πριν, αυτό είναι πολύ κακό. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε αυθεντικές εικόνες για να μην “μπερδεύονται” οι επισκέπτες σας βλέποντας στο site σας εικόνες που υπάρχουν κι αλλού.

Καταπολεμήστε τα σφάλματα 404: Όταν ένας χρήστης συναντήσει ένα σφάλμα 404, σημαίνει ότι η σελίδα που αυτός ή αυτή αναζητούσε δεν βρέθηκε. Ένα σφάλμα 404 θα αφήσει τους επισκέπτες σας να νιώθουν απογοητευμένοι και απρόθυμοι να επιστρέψουν στον ιστότοπό σας. Είναι σημαντικό να ελέγχετε συνεχώς τον ιστότοπό σας για να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτού του σφάλματος. Εάν αυτό συμβαίνει για λόγους τεχνικούς που δεν μπορούν να λυθούν άμεσα, μπορείτε να κατευνάσετε τους επισκέπτες σας, παρέχοντας τους μια σελίδα 404 που να είναι λίγο χιουμοριστική ή να τους ζητάει συγγνώμη για τη ταλαιπωρία. Έτσι ο επισκέπτης σας μπορεί να απογοητευτεί, αλλά δεν θα νιώσει ότι δεν νοιάζεστε γι’ αυτόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι σελίδες 404 επηρεάζουν αρνητικά και τις «αράχνες» της Google, οπότε θα πρέπει να τις «επισκευάζετε» όσο το δυνατόν γρηγορότερα.