Έχετε απορίες για την προώθηση ιστοσελίδων; Ελάτε να τις λύσουμε!

Η προώθηση ιστοσελίδων είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας αφού πλέον μεγάλο μέρος, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος των πελατών μιας επιχείρησης περνάει όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, οπότε εκεί είναι που θα πρέπει να τους πετύχετε και να τους προσελκύσετε. Αν δεν το κάνετε εσείς, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουν οι ανταγωνιστές σας. Δεν είναι όμως σπάνιο κάποιος απλά να μην ξέρει κάποια βασικά πράγματα για την προώθηση ιστοσελίδων κι έτσι να διστάζει, δεν είμαστε όλοι ειδικοί στο internet άλλωστε. Ας δούμε λοιπόν τις απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Είναι κάτι που μπορώ να κάνω μόνος μου;

Θεωρητικά όλοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αρκεί φυσικά να αφιερώσουμε το κατάλληλο χρόνο για μελέτη και πειραματισμό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι όταν πρόκειται για την επιχείρηση σας, τότε δεν υπάρχει χρόνος για ξόδεμα – ο χρόνος είναι χρήμα άλλωστε – αλλά ούτε και περιθώριο για πειραματισμούς. Σε γενικές γραμμές, οι καμπάνιες μέσω social media και Google είναι σχετικά απλές και μπορείτε να τις κάνετε και μόνος σας αν ξέρετε κάποια πράγματα σχετικά με τους υπολογιστές και το internet. Ωστόσο, για να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, θα πρέπει να εμπιστευθείτε κάποιον ειδικό.

Πώς γίνεται η προώθηση ιστοσελίδων;

Μπορεί να γίνει είτε μέσω μιας καμπάνιας σε social media και μηχανές αναζήτησης όπως αναφέραμε και παραπάνω αλλά μπορεί να γίνει και βελτιστοποιώντας την ιστοσελίδα σας για να βγαίνει ψηλά στα αποτελέσματα σχετικών αναζητήσεων στις μηχανές αναζήτησης με τη μέθοδο του SEO (Search Engine Optimization). Εννοείται ότι η δεύτερη μέθοδος είναι πιο πολύπλοκη αλλά και πολύ πιο αποτελεσματική.

Γιατί είναι το SEO πιο αποτελεσματικό από τη καμπάνια;

Οι καμπάνιες προώθησης δεν παύουν να είναι διαφημιστικές καμπάνιες και ο κόσμος γενικά δεν είναι και πολύ ανοιχτός απέναντι στις διαφημίσεις, αφού θεωρεί ότι ίσως και να προσπαθούν να τον εξαπατήσουν ή απλά να του πουλήσουν κάτι. Με τη μέθοδο του SEO η ιστοσελίδα σας θα εμφανίζεται «φυσικά» στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης σχετικά με την προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Επιπλέον, όπως μπορείτε να καταλάβετε, εννοείται ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο υποψήφιος επισκέπτης ψάχνει ήδη και οικειοθελώς για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες όχι μόνο να έρθει ο χρήστης στο site σας, αλλά και να γίνει πελάτης σας.

Πόσο γρήγορα θα αρχίσω να βλέπω αποτελέσματα

Η απάντηση εδώ είναι απλή «εξαρτάται». Το καλό με τις καμπάνιες που προαναφέραμε είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα τους είναι άμεσα ορατά, αφού στην ουσία οι ενδιαφερόμενοι θα βλέπουν διαφημίσεις, οπότε σίγουρα κάποιοι θα έρθουν στο site σας και ίσως να δείξουν και κάποιο ενδιαφέρον. Το μειονέκτημα είναι ότι τα αποτελέσματα της καμπάνιας είναι προσωρινά, τι σημαίνει αυτό; Ότι αν σταματήσετε την καμπάνια σας τότε θα σταματήσουν και τα οφέλη της, επιπλέον, το κόστος μπορεί να ξεφύγει. Με το SEO από την άλλη θα αργήσετε να δείτε αποτελέσματα αφού απαιτείται πολλή δουλειά και ίσως κι ένας σημαντικός επανασχεδιασμός του site σας. Το πλεονέκτημα φυσικά είναι ότι τα αποτελέσματα όπως είπαμε και πριν είναι μακροπρόθεσμα, δηλαδή τα οφέλη θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμη και αν σταματήσετε τις ενέργειες σας.

Τι πρέπει να προσέχω όταν ψάχνω για ειδικούς για προώθηση ιστοσελίδων;

Βασικά το μόνο που πρέπει να προσέξετε πολύ είναι να μην πέσετε θύμα κάποιου από τους πολλούς απατεώνες που δυστυχώς θα βρείτε εκεί έξω. Μπορεί αυτό να ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν είναι και τόσο. Απλά να αποφεύγετε άτομα που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν τα λεγόμενα τους. Ένας σωστός ειδικός στη προώθηση ιστοσελίδων θα μπορέσει να σας δείξει projects στα οποία έχει δουλέψει και φυσικά δεν θα σας πει ότι έχει φίλους στη Google κι έχει «σπάσει» τον αλγόριθμο ή κάτι τέτοιο. Μην εντυπωσιάζεστε και να ψάχνετε πάντα τη δουλειά κάποιου πριν να τον εμπιστευθείτε.