Φτιάχνεις site; Δες τι πρέπει να ξέρεις για το SEO

Μια απλή ιστοσελίδα δεν αρκεί… χρειάζεται και προώθηση.

Το SEO είναι απαραίτητο για όλες τις ιστοσελίδες που σέβονται τον εαυτό τους, αφού είναι και αυτό που στην ουσία τις βάζει στον χάρτη των μηχανών αναζήτησης. Πρόκειται για μία διαδικασία που μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός site, ωστόσο καλύτερα είναι να γίνει από την αρχή. Αν ένα site δημιουργηθεί από τα θεμέλια σύμφωνα με τις αρχές του SEO, είναι σίγουρο ότι θα χρειάζεται μόνο ελάχιστες παρεμβάσεις και πολύ σπάνια προκειμένου να διατηρεί ή να βελτιώνει τις ούτως ή άλλως υψηλές κατατάξεις του. Αν λοιπόν δημιουργείς τώρα μία ιστοσελίδα, το SEO είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου.

Αν και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις και ειδικοί που ειδικεύονται στο SEO in Greece, είναι αλήθεια ότι οι αμοιβές τους ενδέχεται να μην είναι στα σχέδια της επένδυσης σου για τη δημιουργία και το ανέβασμα του site. Το να βρείτε υπηρεσίες SEO στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο, αλλά το να βρείτε ποιοτικές υπηρεσίες είναι πολύ δύσκολο. Όπως και να έχει, η πρώτη μας συμβουλή είναι να προσλάβεις μία τέτοια επιχείρηση όσο το δυνατόν γρηγορότερο, υπάρχουν ωστόσο κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις και μόνος σου όταν δημιουργείς το site σου για να είναι πάντα ψηλά στις μηχανές. Ποια είναι αυτά; Ας δούμε μερικά από τα πιο βασικά.

Σωστή επιλογή domain name

Το domain name είναι το Άλφα και το Ωμέγα του SEO αλλά και της πορείας ενός site γενικότερα. Εννοείται πως αν ο κόσμος δεν θυμάται εύκολα το URL σου, δεν θα έρχεται στο site σου. Πέρα από αυτό όμως, το domain name παρέχει και πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης. Αν ας πούμε φτιάχνεις site για ένα ξενοδοχείο και βάλεις τη λέξη hotel στο domain name, λες αμέσως στις «αράχνες» των μηχανών αναζήτησης ότι το site σου αφορά ένα ξενοδοχείο. Δείξε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή domain name, καλό είναι να περιέχει keywords σχετικά με την επιχείρηση σου και αν χρειαστεί πλήρωσε και κάτι παραπάνω για να καπαρώσεις ένα καλό όνομα.

Responsive design

Είτε αγοράζετε κάποιο template είτε φτιάχνει τη σελίδα σας κάποιος επαγγελματίας, θα πρέπει να φροντίσετε από τη πρώτη στιγμή το design της να είναι responsive. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το περιεχόμενο των σελίδων του site σας θα προσαρμόζεται αυτόματα έτσι ώστε να εμφανίζεται σωστά σε οθόνες κινητών και tablets. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό αφού στις μέρες μας οι περισσότερες αναζητήσεις γίνονται από φορητές συσκευές και όχι από υπολογιστές και laptops. Γι’ αυτό το λόγο και το responsive design είναι από τους κύριους παράγοντες κατάταξης για τις περισσότερες search engines και μάλιστα λέγεται πως ίσως η Google να σταματήσει να βγάζει non responsive sites στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων της.

Keep it simple

Φροντίστε να μην γεμίσετε το site σας με animations και άλλα άχρηστα plug-ins. Όσο πιο απλό κρατήσετε το site σας, τόσο το καλύτερο. Η ταχύτητα φόρτωσης είναι άλλος ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατάταξης και ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη. Τα στοιχεία που επιβαρύνουν τη φόρτωση, όπως τα animations, μπορεί να σας κοστίσουν πολλές θέσεις κατάταξης και πρέπει να τα ξεφορτωθείτε κατευθείαν.

Απλή δομή

Το site σας σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι λαβύρινθος. Όσο πιο πολλές κατηγορίες και υποκατηγορίες έχετε, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστούν οι αράχνες για να προσπελάσουν το site σας. Καλό είναι λοιπόν να έχετε ένα απλό site map αλλά και να έχετε κι εσωτερικά links μέσα στο περιεχόμενο σας, δηλαδή links που να στέλνουν σε άλλα μέρη του site σχετικά με τις λέξεις του link ή το θέμα του περιεχόμενου.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, αν κατασκευάζετε τώρα ένα site δεν είναι και τόσο δύσκολο να το κάνετε φιλικό για τις μηχανές αναζήτησης. Ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά σωστό SEO που θα σας φέρει και θα σας κρατήσει στη κορυφή των αποτελεσμάτων, η λύση είναι σίγουρα μία εταιρεία SEO Greece.